ceturtdiena, 2012. gada 3. maijs

Biežāk uzdotie jautājumi par Indijas zarkukaiņiem

  Cik daudz resursu ir nepieciešams to uzturēšanai?

 Šie kukaiņi kā mājdzīvnieki nav prasīgi. Pietiek ar to, ka pāris reizes tiek samitrināta to vide un ir vienmēr ielikti svaigi zaļumi.

Cik liela platība viņiem ir nepieciešama?
Jābūt pietiekami augsts insektārijs, lai varētu veiksmīgi novilkt savu veco "ādu" un viegli pārvietoties.

Kā viņi vairojas un cik bieži?
Viņi vairojas ar partenoģenēzi, t.i., ar neapaugļotām olām, katrs jaunais kukainītis ir mātes kopija. Kad sasniedz dzimumbriedumu, tie sāk dēt 3 olas dienā līdz pat pēdējai dzīvības dienai.

Ko viņi ēd?
Tos var barot ar praktiski visu, kas nav indīgs, šī suga ēd arī efeju, kas ir ideāls augs zarkukaiņu barošanai - labos apstākļos efeja turpinās augt un zariņiem vienmēr būs svaigi zaļumi. Zaļumus var turēt glāzē ar ūdeni, tomēr ir jāatceras, ka kukainīši var netīšām iekrist ūdenī un noslīkt. Tāpēc jāpadomā par to, kā nosegt ūdens glāzi.

Vai ir nepieciešami īpaši apstākļi viņu uzturēšanai?
Ne īpaši, tiem pietiks arī ar istabas temperatūru un mitrumu. Galvenais nosacījums - neatstāt kukainīšu trauku uz palodzes tiešos saules staros, jo tad tie būs nolemti nāvei izžūstot.

Kā var zināt, ka viņi ir pieauguši (sasniegts dzimumbriedums)?
No izšķilšanās brīža līdz pieaugšanai paiet aptuveni pusgads, kas sakrīt ar 6 "ādas" maiņas reizēm. Viņu ķermenis ir aptuveni 10cm garš, priekšējo kāju paduses ir spilgti rozā krāsā un vēdera galā ir aptuveni 4mm biezs paresninājums - dējeklis.

Kāpēc viņi mēdz mainīt krāsu?
C. morosus jeb laboratorijas zarkukainis ir viena no tām zarkukaiņu sugām, kas ir spējīga mainīt savu pigmentāciju, lai labāk saplūstu ar apkārtējo vidi. Ja tos tur pie pietiekami liela augu krājuma, zarkukaiņi būs zaļi, savukārt ja šie augi nokaltīs, tad tie kļūs brūngani. Zarkukaiņi krāsu maina arī pieaugšanas rezultātā.

Kāpēc viņi šūpojas?
Tā ir viena no zarkukaiņu izdzīvošanas taktikām - atdarināt vējā šūpotu zaru. Tā arī šie kukainīši spēj skaidrāk izšķirt objektu no fona.

Cik ilgi viņi dzīvo?
Tas ir atkarīgs no pārtikas (vai nav apsmidzināta ar pesticīdiem), vai ir labvēlīgi "novilkšanās" apstākļi, vai pārtika un apkārtējā vide nav pārāk mitra (tas var novest līdz tam, ka pēc vecā hitīna apvalka novilkšanas, jaunais vairs nav spējīgs sacietēt un nabaga kukainis vairs nespēj sevi panest un mirst), vai viņi nav par daudz vienā traukā (tad tie sāk ēst viens otru, jo uztver par ēdamiem zariem).
Ja visi apstākļi kukaiņu veselībai ir labvēlīgi, tad viņi ir spējīgi dzīvot vairāk par gadu. Bet ja ņem vērā, ka katrs jaunais kukainis ir mātes kopija, tad varētu teikt, ka tie dzīvo mūžīgi.

Vai viņi var sadzīvot ar citiem dzīvniekiem?

Tie var sadzīvot ar tādiem pašiem veģetāriešiem kā viņi paši. Nav ieteicams atstāt zarkukaiņu kopā ar kaķi vai suni, jo šiem dzīvniekiem ir mednieka instinkti un zarkukainim šāda sabiedrība var slikti beigties.

0 komentāri:

Ierakstīt komentāru