otrdiena, 2012. gada 15. maijs

Tūkstoškājis kā mājdzīvnieks


Indīgi?
Tūkstoškāji nav indīgi, bet daudzām sugām ir  dziedzeri, kas spēj ražot kairinošus šķidrumus, kas dažiem cilvēkiem var izraisīt alerģiskas reakcijas. Šajos aizsardzības aerosolos ir sālsskābe, kas var ķīmiski apdedzināt ādu un uz kādu laiku nomainot ādas krāsu. Šis šķidrums var būt arī kaitīgs acīm. Tāpēc ieteicams pēc tam rokas nomazgāt ar ūdeni un ziepēm.

Sabiedrība
Tūkstoškāji ir ļoti sabiedriski un tie bieži turēsies kopā arī tad, ja ir plašs insektārijs. Tie var sadzīvot vienā insektārijā ar prusakiem, vēžveidīgajiem, zarkukaiņiem un lapkukaiņiem, un citiem augēdājiem kukaiņiem (uzmanīgāk ir ar tiem tūkstoškājiem, kuriem ir aizsardzības aerosols). 
 
Insektārijs
Insektāriju vēlams izvēlēties 10L un vismaz 10cm biezu augsnes kārtu, tādā var dzīvot desmit līdz divdesmit tūkstoškāji, bet var turēt arī vienu. Tūkstoškāji aug mainot ārējo apvalku. Tiem vairāk piemērots trauks, kas ir vairāk plats nekā augsts. Lai rastu vairāk dabā sastopamu vidi, šajā traukā var ielikt dažādas mizas, zarus, pludmalē izskalotas saknes utt. Ieteicamie substrāti - sfagnu sūnas, kūdra vai kokosriekstu šķiedras. Substrātam ir jābūt vienmēr mitram. Papildus vēl var pievienot nokritušas ozolu lapas un trūdošu ozolu koksni. Kad pusi augsnes tūkstoškāji ir pārstrādājuši, vēlams to nomainīt vai pielikt klāt (ja ir gaidāmi mazuļi).
Mitrums
Mitrums ir nepieciešams visiem kukaiņiem. Milipēdēm (tūkstoškājiem) patīk dzert ūdeni, un šāda mitra vide jo īpaši nepieciešama, kad tie maina "ādu". Insektāriju ieteicams katru dienu apsmidzināt tā, lai substrāts būtu vienmēr nedaudz mitrs. Var arī ievietot tajā seklu trauciņu ar ūdeni vai vates tamponu piesūcinātu ar ūdeni.

Temperatūra
Vidēji 16-26°C ir vidēji vispiemērotākā temperatūra tūkstoškājiem. Kā lielākajai daļai posmkāju, siltāka temperatūra veicina ātrāku attīstību, bet vēsāka - lēnāku. Piemēram, Āfrikas milzu millipedes nāk no tropiem, līdz ar to tām ir nepieciešama 24 ° līdz 29 ° C temperatūra.  

Pārtika
Primāri tūkstoškāji ēd ozolkoksni, lapas un sfagnu sūnas. Tomēr tie ir visēdāji, tāpēc tiem var dot ēst mazus augļu gabalus, sēnes, dārzeņus un lielākai proteīnu devai var iedot arī kaķu vai suņu sauso barību.

0 komentāri:

Ierakstīt komentāru