ceturtdiena, 2012. gada 19. aprīlis

Turēšana nebrīvē

Ja vēlme ir turēt kādu kukaini nebrīvē, tad pats svarīgākais ir tam izveidot tādu vidi, lai viņš tajā justos kā savās mājās. Kukaiņu jeb insektu turēšanai ir paredzēts speciāls konteineris, ko sauc par insektāriju.
Insektārijs ir stikla vai plastmasas konteineris, kas parasti ir slēgts, bet var būt arī atvērts. Tas dažkārt ir veidots tā, lai tikai viena siena būtu caurspīdīga.  Tā alternatīva ar praktiski tādām pašām funkcijām ir terārijs. Bet patiesībā var lietot jebkuru plastmasas vai stikla trauku, kas ir caurredzams (vecs akvārijs, burka, plastmasas kaste, pudele utt.).
Svarīgs ir trauka izgaismojums. Atkarībā no iegādātā kustoņa – vai tas ir nakts dzīvnieks vai dienas dzīvotājs – ir nozīmīgi trauku turēt attiecīgā vietā – tumšākā stūri vai kādā vairāk saulainā vai apgaismojumu var arī imitēt.
Kā jau kukaiņiem pienākas, tie noteikti mēģinās izrāpties laukā no viņu jaunajām mājām, tāpēc svarīgi, lai trauks būtu noslēgts. Taču jāņem vērā tas, ka tādā gadījumā traukā pieaugs mitruma pakāpe un līdz ar to var sākt bojāties apkārtējā vide. Tāpēc ik pa laikam ieteiktu atstāt vāku vaļā, bet neaizmirsties pieskatīt savus mīluļus. Savukārt, ja jūsu kukainis ir no tiem, kas nemāk rāpot pa stāvām virsmām, vāks traukam var būt atvērts, tad gan ik pa laikam vide ir jāaplaista ar ūdeni, saglabājot vidēju mitrumu.
Lai saglabātu tīrību traukā, var izmantot kolembolas, kas noēdīs trūdu zemi, neaiztiekot jūsu mīluļu ēdienu. Līdzīgu funkciju pilda arī mitrenes – tās iztīrīs augsni un mazinās sēnītes rašanos. Ja traukā ir nepatīkamas smakas, tad zemi jāapkaisa ar kokogļu gabaliem.

0 komentāri:

Ierakstīt komentāru