sestdiena, 2014. gada 1. februāris

Domino prusaki - vispārējs raksturojums

Šo prusakus mēdz dēvēt arī par tuksneša prusaku, septiņu plankumu prusaku un Indijas domino prusaku. Tie nāk no Indijas un uzturas pārsvarā uz zemes biezokņos. Siltās dienas laikā kustoņi ierokas lapu pakaišos un augsnē.

Šie kukaiņi ir melni ar baltiem septiņiem plankumiem, imitējot plēsīgā tarakāna Anthia sexguttata vizuālo izskatu, tie aizsargājas.
Pēc pārošanās mātītes tēviņus vairs nelaiž klāt un ar pakaļējām ķepām grūz tos nost. Mātītes var izlikt 7-14 „olu kūniņas” uz samērā mitras augsnes. Kāpuri iznāk apmēram pēc 3-4 mēnešiem pie temperatūras 27-29°С. No vienas „olu kūniņas” iznāk apmēram 12-16 mazuļi.Kāpuri attīstības laikā dzīvo ierokoties dziļi zemē, tie var ierakties līdz pat 30cm dziļumā sausā sezonas laikā. Kāpurs sasniedz dzimumbriedumu gada laikā pie temperatūras 28°С. Kamēr tie nav sasnieguši dzimumbriedumu, tikmēr tiem nav balto plankumiņu. Ja temperatūra ir zemāka līdz 25°С šis cikls var paildzināties līdz 3 mēnešiem. Pie temperatūras 27-28°С pieaudzis domino prusaks nodzīvo no 4-8 mēnešiem.
Kāpuri labi aug un attīstās pie samērā sausa substrāta un tie nepanes pārlieku lielu mitrumu. Par substrātu var izmantot vermikulītu, smiltis vai kokosriekstu substrātu. Tie labi ēd auzu pārslas, gammarus un Repti-Life barību.

Mums šobrīd ir Therea olegrandjeani, Therea regularis un Therea bernhardtiDomino prusaku sugas. Tiem ļoti svarīgi ir pareiza temperatūra, tā kā pie mums rudens laikā istabas temperatūra bija daudz par zemu un daži no kāpuriem diemžēl nomira. Šobrīd tiem ir apmēram 8 mēneši un šobrīd šķiet, ka tie nesasniegs dzimumbriedumu gada laikā, tā kā pārscieta aukstumu. Kustonīšu attīstība ir patiešām lēna un jābūt ļoti pacietīgam. Viens no lielākajiem kukainīšiem ir redzams attēlā pa kreisi.

0 komentāri:

Ierakstīt komentāru