sestdiena, 2014. gada 1. februāris

Milzu Centrālās Amerikas prusaks - vispārējs raksturojums

Šie milzu prusaki (blaberus giganteus) savvaļā dzīvo kokos un alās.
Pieauguši prusaki sasniedz 6,3-10cm. Mātītes ir lielākas par tēviņiem. Veids, kā noskaidrot kukaiņa dzimumu, ir pārbaudīt vēdera astes daļu, kur atrodas nelieli piedēkļi. Tēviņiem starp šiem piedēkļiem ir tādas kā nelielas adatiņas, bet mātītēm šīs adatas ir piestiprinātas pie piedēkļa. Dažkārt šīs adatas nevar redzēt, tad noteikt dzimumu var pēc uzvedības. Ja prusaks izrāda aplidošanas rituālus, tad tas noteikti ir tēviņš, jo mātītes tā nedara.
Prusaki ir krēmkrāsā un pieaugušiem ir spārni. Tie var pārvietoties samērā lielos attālumos, palecoties no stāvas virsmas.
Lai izveidotu milzu prusaku koloniju, ir nepieciešami apmēram 15 prusaki un 6-12L  liels insektārijs. Insektārijā ir jāizvieto substrāts un zari rāpošanai. Vienai mātītei vidēji var piedzimt 20 kāpuri 0,6cm lielumā. Prusakus vajag barot ar pārtiku, kurai ir nelīdzena virsma, lai viņi to var satvert.
Intekstārijā ir nepieciečams būt 70% mitrums un 20-25 C temperatūra.
Šiem prusakiem var dot ēst augļus un dārzeņus, kā arī tiem iet par labu dzīvnieku sausā barība un sausi gammarus.

Milzu prusaks mums ir tikai viens un insektārijā tas savu eksistenci īpaši neizrāda. Iegādes brīdī tam vēl nebija spārnu un izskatījās kā attēlā pa kreisi.
.

0 komentāri:

Ierakstīt komentāru